Castelul fetei în alb

Castelul fetei în alb – a doua carte din seria Cireșarii, de Constantin Chiriță, publicată inițial în 1958.

Este întotdeauna dificil să prezinți o carte, fie și pe scurt, fără să-ți fie teamă că dezvălui prea mult din misterul ei, că iei ceva din plăcerea celui care urmează să o descopere. Și nu scăpăm de temerea asta nici măcar în cazul Cireșarilor, romane citite, răscitite, descrise și comentate de atâtea ori.

Așadar îi avem pe cireșari, care pășesc într-o nouă aventură, formând iarăși o echipă – dar totuși cineva lipsește. Avem un personaj nou – o fată recent sosită în oraș, care va avea nevoie mare de ajutor după ce pornește singură pe drumuri rar umblate și i se pierde urma. Avem un castel cu o mulțime de mistere – și unde sunt mistere, se găsesc repede minți curioase și spirite aventuroase care să încerce să le dezlege. Avem personaje enigmatice, mesaje codate, ascunzișuri și o groază de „muncă” detectivistă.

Avem acțiune continuă, care te ține cu sufletul la gură – așa că nu-i de mirare că acest volum este menționat de mulți ca fiind preferatul lor. Și, desigur, nu era greu de anticipat, avem un final în care cireșarii răzbat prin iscusință, prietenie, cavalerism.

Ce nu avem? Nici vorbă de plictiseală. Și, deși știm că vor izbândi, cireșarii nu ne lasă să avem nici prea multă predictibilitate. Constantin Chiriță îi lasă să fie perfect de imperfecți, umani până într-acolo încât îi simți prieteni… Și ne poartă șugubăț pe meandrele aventurii.
Te invităm să citești ca să afli ce și cum și pe unde 😎.

Constantin Chiriță • Cireșarii • Castelul fetei în alb
Constantin Chiriță • Cireșarii • Castelul fetei în alb
(link extern către Editura Roxel Cart)

Redăm mai jos câteva comentarii făcute cu referire la romanul Castelul fetei în alb și la seria Cireșarii de către cititori de toate vârstele.

„Cireşarii îşi folosesc energia şi ingeniozitatea pentru a găsi o misterioasă şi romantică „fată în alb“, captivă într-un castel din marmură, neştiut de nimeni. Urmând drumul parcurs de un mesaj din partea fetei în alb şi indicaţiile dintr-un manuscris străvechi, tinerii descoperă, după aventuri uimitoare şi încercări care-i solicită din plin, „Castelul celor două cruci“ şi o comoară medievală de mare preţ. În lupta cu sălbăticia munţilor, ca şi în raţionamentele care-i conduc la aflarea secretului, tinerii sunt din nou impecabili, iar finalul îi găseşte victorioşi şi fericiţi.”
Horia Gârbea, pe carturesti.ro (descriere)

 

„Așa cum am scris în recenzia pentru „Teroarea neagră”, seria Cireșarii este atât de atrăgătoare încât este o infracțiune că doar primele două cărți au fost traduse în bulgară (și rusă, din păcate). În primul volum, Chiriță ne servește o aventură într-o peșteră, spioni, arme și o mulțime de drame – aici se bazează pe istorie, un element de aventură intens, o soluție foarte interesantă a unui cifru antic, fete misterioase, primii fiori de dragoste… la prima vedere clișee, dar împletite într-un aliaj unic cu marca Cireșarii. Cartea preferată din copilăria mea!”
Sibin Mainalowski, pe goodreads.com

 

„Mi-a plăcut această carte deoarece a avut mult mister și am citit-o cu pasiune.”
Teodora Oprea, pe surasulcopilariei.wordpress.com

 

„Este o carte pe care nu poți s-o lași din mână până când n-o termini și îmi permit să spun că mi-a plăcut la fel de mult pe cât mi-au plăcut și cărțile din seria Harry Potter și mă bucură că avem cărți pentru copii foarte bune scrise de autori români. Vă recomand cu căldură s-o citiți, pentru că sunt sigură că nu veți regreta.”
cassady, pe serialreaders.com

 

„Am pornit la drum relaxat și poate fără așteptări prea mari de la acest volum. Mi-am schimbat părerea după câteva pagini și m-am văzut trăind în lumea creionată de autor cu atâta măiestrie.
Faptul că este o carte pe care mulți au citit-o în copilărie și au fost marcați la acea vreme mă încurajează și mă bucură, e un semn că nu am uitat să fiu copil. Am citit-o prin ochii unui tânăr, dar având trăirile unui copil.
Mi-a atras atenția felul sublim în care scriitorul îmbină descrierea cu momentele de acțiune. Cu o întindere potrivită, nici prea lungi, nici prea scurte, pasajele acestea dau strălucire scenelor de narațiune.
Personajele care redau acțiunea acestui roman ne oferă importante lecții de viață. […] Chiar dacă tensiunile și momentele mai provocatoare nu lipsesc, în momentele dificile rămân uniți și reușesc să învingă obstacolele care se ivesc.
Recomand cu drag lectura și de asemnea cred că și o recitire are farmecul ei.”
buciuradu, pe serialreaders.com

 

„Mi-a plăcut mai mult decât primul volum – a fost foarte interesantă povestea. Am vrut să continui această serie pentru că prezintă o atmosferă pe care nu am mai întâlnit-o în alte cărți, o lume foarte frumoasă, conturată de cireșarii vremii de atunci. Recomand ca măcar să încercați această serie, pentru că merită.”
Prejban Lavinia, pe goodreads.com

 

„Cartea este demențială – cartea mea preferată la momentul actual!! Recomand tuturor!! Este plină de mister și de enigme pe care personajele principale trebuie sa le rezolve.”
Sandra Lerint, pe goodreads.com

 

„[…] Autorul a știut să scrie o carte diversificată pentru categoria de vârstă către care a tins, deci nu mă îndoiesc de succesul pe care îl are încă seria .
Unele capitole au avut o schimbare de perspectivă la fiecare parte (indiferent de numerele subcapitolelor), iar dinamismul acesta a constituit sarea și piperul cărții. Foarte bună tactica narațiunii – mi-a placut foarte mult acest lucru. Citind mi-am putut da seama de progresul fiecărui personaj/grup de personaje. […]”
Alexandra Goldillo, pe goodreads.com

 

„Superbă. Genul acela de carte pe care îmi pare rău că nu am citit-o mai devreme.”
Zaharia Mălina, pe goodreads.com

 

„Absolut demențială. Am citit partea în care descifrează textul de zeci de ori.”
Radu, pe goodreads.com

 

„Volumul meu preferat din seria Cireșarii! Minunată carte, atât de multă aventură și magia prieteniei… În timp ce citeam mă gândeam în continuu că ar trebui realizat un serial animat pe baza acestor carti. Sigur le-ar plăcea copiilor.”
Dalma, pe goodreads.com

 

„Întâmplările narate se caracterizează prin complexitate, acțiunea desfășurându-se pe mai multe planuri și respectând momentele subiectului unei opere epice: expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, punct culminant, deznodământ. Totodată există un număr impresionant de personaje caracterizate printr-o diversitate tipo­logică și printr-o deosebită autenticitate.”
littleprincess2, pe brainly.ro

 

„[…] Am observat încă o dată talentul lui Constantin Chiriță de a combina mai multe planuri narative, care nu te lasă să te plictisești deloc. De asemenea, am început să mă atașez de personaje, care sunt foarte bine conturate. Ceea ce îmi place cel mai mult la această serie este strânsa legătură dintre cireșari și dorința lor de explorare, care hipnotizează cititorul și îl convinge să plece într-o călătorie… […]”
Sonia, pe soniaciteste.ro

 

„[…] …romanul meu preferat este „Castelul fetei în alb”. A influenţat cel mai mult lucrurile care apoi aveau să mă intereseze: o combinaţie între natură şi trecutul medieval, cu labirinturi şi uşi secrete. Aşa ar arăta pentru mine vacanţa ideală.”
Radio33, pe blogul-tapirului.tapirul.net

Mai multe informații despre Cireșarii găsești aici. Mai multe informații despre Constantin Chiriță găsești aici.
Dacă vrei să cumperi seria de romane Cireșarii, o poți face la Editura Roxel Cart, aici.